Medicijnen

Een medicijn om aan te ruiken?

De reuk is evolutionair gezien een oud zintuig. Het staat in verbinding met een van de oudste delen van de hersenen, het limbisch systeem. Dit deel is betrokken bij onze emoties en waakzaamheid. Geuren beïnvloeden ons meer dan we ons realiseren.

Zo kan een geur in ons een bepaalde sfeer van vroeger oproepen (de sigaar van opa) of kan het ons bijvoorbeeld waarschuwen als het eten bedorven is. Een pasgeboren baby herkent de moeder dankzij haar geur. Onze neus verschaft ons dus essentiële informatie. Het helpt ons bij het maken van belangrijke keuzes in het leven.

Onlangs is uit onderzoek bekend geworden dat de anticonceptiepil het reukvermogen aantast. Uit proefnemingen aan de Universiteit van Liverpool bleek dat vrouwen die de pil slikken niet meer de ideale partner kunnen ruiken, die genetisch het beste bij hen past. Ze lieten de vrouwen ruiken aan T-shirts van mannen en daarna hun keuze maken. Eerst in een periode zonder dat ze de pil slikten, en daarna terwijl ze de pil slikten. Ze kozen in beiden situaties verschillend. Zonder de pil kozen ze een partner die genetisch totaal anders was, en eenmaal aan de pil, kozen ze een partner die sterk op hun leek. Voor de evolutie is het gunstiger om een grotere variatie in genen te behouden. De kans op vruchtbaarheidsproblemen, relationele problemen, echtscheidingen en kinderen met erfelijke gezondheidsproblemen wordt groter als de genen van partners te veel op elkaar lijken.

In de homeopathie maken we ook gebruik van onze neus. Het medicijn zit dan opgelost in water met alcohol in een klein flesje waaraan licht geroken wordt. Het is een gemakkelijke, snelle en zeer efficiënte methode van innemen. Geen grote pillen die met moeite moeten worden doorgeslikt. De reuk is het zintuig met de kortste weg naar de hersenen. Bovenin de neus bevinden zich de reukcellen, die de geur en waterdamp opvangen. Dat gebeurt met reukhaartjes, die staan "wuivend in de luchtstroom als anemonen op een koraalrif". Deze reukhaartjes geven de prikkel door aan een deel van de hersenen, vlak daarachter gelegen. Het lijkt alsof deze stukjes hersenen zich in de neus hebben laten zakken, de geurprikkel tegemoet. Daar wordt de geur-informatie ontvangen en geanalyseerd. Na het ruiken aan het medicijnflesje wordt de genezende prikkel van het homeopathisch middel er opgenomen en verwerkt.

Geur en reukvermogen zijn dus als een gids en vormen een leidraad en baken van onschatbare waarde voor de levensloop van mens en dier. Uiterlijk en uitstraling zijn natuurlijk belangrijk bij een eerste ontmoeting, maar de lichaamsgeur bepaalt met wie een langdurige relatie wordt aangegaan. Het ogenschijnlijke "ongemak en veiligheid" van de anticonceptiepil komt zo toch in een geheel ander daglicht te staan.

Bron: Douwe Draaisma: 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt.' ISBN 978 90 6554 4704

 

zeefbeen

Medicijnen en voedingssupplementen

Tijdens de homeopathische behandeling worden verschillende soorten medicijnen voorgeschreven. Ze hebben allemaal een eigen functie, maar werken ook samen met elkaar en versterken elkaar.

Als eerste soort hebben we de homeopathische gepotentieerde middelen. Deze medicijnen bevatten weinig tot geen materie. Ze bevatten wel informatie welke in het lichaam, en dan met name in het zenuwstelsel, impulsen genereren. Ze geven als het ware instructies of opdrachten, net zoals ons zenuwstelsel dat zelf ook voortdurend doet.

Een voorbeeld van zo'n opdracht is dat er warmte moet worden gemaakt als het lichaam teveel afkoelt of dat ons immuunsysteem moet worden geactiveerd omdat er ergens in het lichaam bacteriën binnendringen. De homeopathische medicijnen ondersteunen en vullen dit aan, daar waar het organisme zelf ontregeld is.

De tweede soort zijn de Schüssler zouten. Ze bevatten de mineralen die in ons lichaam van nature aanwezig zijn. Zij zijn belangrijk voor de weefsels en kunnen tekorten aanvullen. Een bekend voorbeeld is botontkalking. Ook bij de behandeling van kankerpatiënten spelen de Schüssler zouten een belangrijke rol. Niet alleen om de reguliere behandeling te ondersteunen, maar ook om de kans op een terugval in de gezondheid te verminderen. Deze supplementen, ook wel celzouten genoemd omdat ze op celniveau functioneren, werken samen met de andere medicijnen in de homeopathische behandeling.

Er is nog een derde soort medicijnen die een belangrijke plaats kan innemen in de behandeling. Het zijn de zogenaamde orgaanmiddelen. Deze zijn nodig wanneer een van de organen sterk verzwakt is en niet mee kan komen in het gehele functioneren van het organisme. Een voorbeeld: Als iemand een zwakke lever heeft, door bijvoorbeeld een geschiedenis van veel regulier medicijngebruik of drankgebruik, dan kan een orgaanmiddel ervoor zorgen dat de lever weer gezonder wordt en zodoende het totale lichaam versterken. Immers het geheel is zo sterk als de zwakste schakel. De reactie op de eerder genoemde homeopathische gepotentieerde medicijnen zal dan ook verbeteren. Zodoende versterken de medicijnen elkaars werking.

Hoe werkt homeopathie?

Link op Youtube (Hoe werkt klassieke homeopathie?)

Hoe bereid ik een homeopathisch middel?

Er zijn 2 manieren om dit te doen:

1. De ruikdosis met alcohol of opgelost in water.

Voor de ruikdosis heb je nodig:

De juist gekozen homeopathische korrel uit de EHBO-doos bijvoorbeeld.

Alcohol voor inwendig gebruik van ongeveer 30-35%. Jonge graanjenever is goed, maar geen citroen- of bessenjenever of een ander smaakje. Wodka kan ook, dat is iets sterker. (40%).

Een klein, schoon, afsluitbaar flesje. Bewaar wat van je oude flesjes die je vanuit de praktijk hebt gekregen. Deze kook je dan even een paar minuten uit. De dop heel kort uitkoken anders vervormt hij.

Etiketje voor op het flesje.

Nu kun je beginnen:

Vul je schone flesje met de helft alcohol (30-40%)

Schud het korreltje eerst in het dopje van het buisje korrels en giet het dan in het flesje met alcohol. Het is beter de korrel niet met de handen aan te raken, tenzij het middel voor je zelf is bestemd.

Sluit het flesje en laat een minuut staan. Schud dan het middel volgens instructie, meestal 5x en ruik aan het flesje. Herhaal zo nodig of volgens instructie van de homeopaat.

2. De oplossingmethode:

Neem een glas met een bodempje water (5 cm). Schud het korreltje eerst in het dopje van het buisje korrels en laat het in het water vallen.

Even op laten lossen. Neem een plastic lepeltje en roer even goed om. Neem een lepel of een slokje van de oplossing en houd het vocht even in de mond.

Herhaal zo nodig of volgens instructie.

Dek het glas af om stof, schimmels en bacteriën buiten te houden. Deze oplossing is enkele dagen houdbaar. Je kunt de oplossing conserveren met een paar druppels alcohol voor inwendig gebruik. Dan is het langer houdbaar.

Je kunt deze oplossing ook in een afsluitbaar (pipet)flesje gieten. Dan kun je het flesje een aantal keren stevig stampen met de bodem op een boek of je hand voordat je een dosis neemt, ipv het roeren met het lepeltje.

Download de pdf.

 

Disclaimer:

Op deze site kunnen bepaalde homeopathische geneesmiddelen worden genoemd.
Neem dit nooit als aanwijzing om zelf met dit middel te gaan experimenteren!
De homeopathie is een op zich staande vorm van geneeskunde waarin alleen de homeopaat per geval de juiste middelen in de juiste dosis kan voorschrijven om een genezingsproces in gang te zetten.
Wanneer u ziek bent, raadpleeg dan altijd een arts of erkend homeopaat.